Τρίτη δόση του εμβολίου COVID-19. Που συνιστάται και για ποιους ασθενείς με καρκίνο ; Τελευταίες πληροφορίες.

Τρίτη δόση του εμβολίου COVID-19.
Που συνιστάται και για ποιους ασθενείς με καρκίνο ; Τελευταίες πληροφορίες.

Για να μας προστατεύσει ένα εμβόλιο, πρέπει να ενεργοποιήσετε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Σε ορισμένους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, αυτή η ικανότητα είναι εξασθενημένη, επομένως μια τρίτη δόση μπορεί να ενισχύσει την ανοσοαπόκριση τους.
Σύμφωνα με το CDC (Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ) ανοσοκατασταλμένα ατόμα που είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων και δεν είχαν ουσιαστικά καμία προστασία μετά τη λήψη δύο δόσεων του εμβολίου Pfizer-BioNTech COVID-19 ή του εμβολίου Moderna COVID-19, το 30 έως 50% ανέπτυξαν αντισώματα, προστατεύοντάς τους από τον COVID-19 μετά τη λήψη επιπλέον δόσης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα εμβόλια COVID-19 μπορεί να μην είναι το ίδιο αποτελεσματικά σε άτομα με ορισμένες αιματολογικές κακοήθειες. Μια μελέτη με επικεφαλής τον ιατρό ογκολόγο David Chung διαπίστωσε ότι άτομα με αιματολογικές κακοήθειες έχουν εξασθενημένη απόκριση αντισωμάτων στα εμβόλια, τόσο λόγω του ίδιου του καρκίνου όσο και λόγω των θεραπειών για τη νόσο. Μια άλλη μελέτη, με επικεφαλής τους Roni Tamari και Gunjan Shah, διαπίστωσε ότι τα άτομα που είχαν κάνει μεταμόσχευση μυελού των οστών ή άλλες κυτταρικές θεραπείες για τον καρκίνο τους κατά το προηγούμενο έτος είχαν επίσης λιγότερη προστασία από τα εμβόλια.

Ποιοι επομένως είναι επιλέξιμοι για μια τρίτη δόση εμβολίου COVID-19;

Τα άτομα που έχουν μέτρια έως σοβαρή ανοσοκαταστολή πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν μια πρόσθετη δόση, συνήθως λόγω μεταμόσχευσης οργάνου ή βλαστικών κυττάρων, μόλυνσης από HIV, στεροειδών ή ορισμένων κυτταροτοξικών θεραπειών που βλάπτουν την ικανότητα του σώματος να παράγει αντισώματα ενάντια στις λοιμώξεις.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι δεν έχουν όλοι οι καρκινοπαθείς εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ασθενείς με καρκίνο που θεωρούνται ανοσοκατεσταλμένοι περιλαμβάνουν:
Ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για αιματολογικές κακοήθειες επί του παρόντος ή εντός των τελευταίων έξι μηνών
Ασθενείς που βρίσκονταν εντός 12 μηνών μετά τη θεραπεία με φάρμακα «εξάντλησης» των κυττάρων Β (για παράδειγμα, rituximab ή Rituxan®) κατά τον αρχικό εμβολιασμό τους
Ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων ή έχουν λάβει θεραπεία CAR-T μέσα στα τελευταία δύο χρόνια
Ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για συμπαγείς όγκους με χημειοθεραπεία – και ορισμένοι ασθενείς με ανοσοθεραπεία – επί του παρόντος ή εντός των τελευταίων έξι μηνών

Αυτά τα κριτήρια καταλληλότητας και επιλογής καλύπτουν τις πιο συνηθισμένες ενδείξεις. Ο γιατρός σας θα μπορέσει να σας κατευθύνει για την χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου και για άλλες ανοσοκατασταλτικές θεραπείες ή καταστάσεις εάν αποφασίσει ότι η επιπλέον δόση είναι προς όφελος σας.

Ποιοι ασθενείς με καρκίνο δεν είναι επιλέξιμοι για τρίτη δόση αυτή τη στιγμή;

Οι ασθενείς με συμπαγείς όγκους δεν θεωρούνται ανοσοκατεσταλμένοι εάν:

ο καρκίνος τους έχει αντιμετωπιστεί με ορμονοθεραπεία,
στοχευμένη θεραπεία,
χειρουργική επέμβαση,
ακτινοβολία ή
είναι μόνο υπό παρακολούθηση.

Για να εξασφαλιστεί η καλύτερη ανοσολογική απάντηση στην τρίτη δόση, οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι συνιστούν οι ασθενείς να συζητήσουν το βέλτιστο χρονικό διάστημα της επιπλέον δόσης με τον γιατρό τους.

Πότε πρέπει οι επιλέξιμοι ασθενείς να λάβουν μια τρίτη δόση;

Εάν πληροίτε τα κριτήρια, μπορείτε να λάβετε μια τρίτη δόση 28 ημέρες ή αργότερα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης σειράς εμβολίων.

Ποια εμβόλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τρίτη δόση;

Μόνο οι ασθενείς που ολοκλήρωσαν την κύρια ανοσοποίηση με εμβόλια Pfizer-BioNTech ή Moderna μπορούν να λάβουν την τρίτη δόση. Η ανάμειξη εμβολίων δεν επιτρέπεται αυτή τη στιγμή.
Το CDC δεν έχει κάνει ακόμη καμία σύσταση για άτομα που έλαβαν το εμβόλιο Johnson & Johnson.

Είναι κατάλληλοι οι παιδιατρικοί ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα να λάβουν την τρίτη δόση εμβολίου;

Ναι, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) χορήγησε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης σε ασθενείς 12 ετών και άνω για να λάβουν το εμβόλιο Pfizer-BioNTech και 18 ετών και άνω για να λάβουν το εμβόλιο Moderna.

Πρέπει να περιμένω παρενέργειες;

Οι παρενέργειες από ένα τρίτο εμβόλιο COVID-19 είναι παρόμοιες με αυτές που εμφανίστηκαν μετά τη λήψη των αρχικών εμβολίων. Επιστήμονες στο Ισραήλ άρχισαν πρόσφατα να δίνουν μια τρίτη δόση του εμβολίου Pfizer-BioNTech σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ανεπιθύμητες ενέργειες ανέφερε το 31% των εμβολιασθεντων, με την πιο συχνή να είναι ο πόνος στο σημείο της ένεσης. Άλλες παρενέργειες περιελάμβαναν κόπωση, πονοκέφαλο, πόνους στο σώμα και πυρετό. Τα συμπτώματα αυτά δεν διήρκησαν πολύ – περίπου μία έως τρεις ημέρες.

Η ασφάλεια μιας τρίτης δόσης σε άτομα που είχαν προηγούμενη λοίμωξη από COVID-19 δεν είναι γνωστή, επομένως δεν συνιστάται επιπλέον δόση για αυτούς τους ασθενείς αυτή τη στιγμή. Μερικοί ασθενείς στους οποίους οι αρχικές αποκρίσεις εμβολίου αναμένεται να αμβλυνθούν σοβαρά, όπως μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων ή λήπτες CAR-T ή εκείνοι που λαμβάνουν θεραπεία που στοχεύει τα Β-κύτταρα, μπορεί να επωφεληθούν από μια τρίτη δόση μετά από σημαντική μόλυνση. Στην απόφαση θα συμβάλει η συζήτηση με τον θεράποντα ιατρό.

Μετά τη λήψη μιας τρίτης δόσης, τι περισσότερο πρέπει να κάνω για να προστατευτώ;

Ακόμα και μετά την τρίτη δόση, τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να λάβουν προφυλάξεις για να προστατευτούν από τον COVID-19.
Φορέστε μάσκα.
Κρατήστε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων από άτομα με τα οποία δεν ζείτε στον ίδιο χώρο.
Αποφύγετε τον συνωστισμό και τους εσωτερικούς χώρους που δεν αερίζονται καλά, έως ότου σας δοθεί άλλη συμβουλή από τις υγειονομικές αρχές ή τον γιατρό σας.
Ενθαρρύνετε τις στενές επαφές σας να εμβολιαστούν.
Εάν αναπτύξετε συμπτώματα COVID-19, επικοινωνήστε με τον γιατρός άμεσα ώστε να υποβληθείτε στις απαραίτητες εξετάσεις .

Απαιτείται ιδιαίτερη εγρήγορση, χωρίς πανικό, και καθημερινή ενημέρωση τόσο των ιατρών όσο και των ασθενών αναφορικά με τα νέα δεδομένα και την επιδημιολογική κατάσταση της περιοχής διαβίωσης του καρκινοπαθούς . Αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και επικοινωνία με τον θεράποντα .

15 Σεπτεμβρίου 2021
Memorial Sloan Kettering
Cancer Center.